top of page
  • Снимка на автораТеодора Иванова

Социална съвест на капитализма

Щом веднъж бъдете ухапани от буболечката на социалния бизнес, не можете да спрете


Мохамед Юнус е от онези хора, които със своята визия и личен пример, водят едно цяло поколение напред към промяна в мисленето и начина на работа. От онези, които имат поглед, идея и енергията да накарат света да се промени. Книгите му дават отговори на редица въпроси и показват как с проницателност и упоритост може да развиеш идеята си до безкрайни височини - стига да вярваш и да се опитваш да правиш смислени неща.


Тук предлагам извадки от думите на Юнус, по повод последната му книга "A WORLD OF THREE ZEROS" и вижданията му за промяната, която трябва да се състои в икономическото мислене, направени пред The New York Times. Цялата статия може да прочетете тук.

Избраните цитати от Юнус, имат за цел да синтезират виждането му за практическите ползи от това класическата парадигма за търсене на максимална печалба, да се превърне в търсене на решение на проблем и печалба в полза на обществото.


Мохамед Юнус

“Трябва да се откажем от нашата непоклатима вяра, че със силата на пазарите, ориентирани към личната печалба ще разрешим всички проблеми и да признаем, че проблемите на неравенството няма да бъдат решени чрез естествената работа на икономиката, по начина, по който е структурирана тя в момента”, пише Юнус в книгата си.


Колко от нас всеки ден констатират, че има нещо счупено в системата и традиционните методи за работа с нуждаещите се не работят?


И още от вижданията на професор Юнус:


"Капиталистическата система е машина, която изсмуква богатството от дъното, за да я изпрати на върха. Това не е по вина на хората на върха. Те следват това, което системата иска от тях да правят: да преследват парите. Но в този процес богатството на върха расте като гигантска гъба, собственост на все по-малко хора - поради простата причина, че колкото повече имат те, толкова повече получават. Богатството е магнит. Ако имате малък магнит, привличате малко богатство. Ако имате голям магнит, привличате повече. А тази гъба от богатство е по-лоша от облака на атомна бомба. Тя ще унищожи нашата политика, ще унищожи нашето общество, ще унищожи нашата икономика - защото концентрацията на богатство върви с концентрация на власт. Всичко това ще генерира огромен гняв на дъното и този гняв ще разруши всичко. Brexit е резултат от този гняв. Същото важи и за последните избори в САЩ. Вижте сега германските избори. Тази гъба е тиктакаща бомба. Трябва да прекараме много безсънни нощи над нея."


"Капиталистическата система се основава на един фундаментален недостатък, погрешното тълкуване на човешките същества. В капиталистическата теория се приема, че човекът е изцяло задвижван от личния интерес. Това със сигурност не е описание на истинско човешко същество. Човешките същества са егоистични и в същото време те са еднакво безкористни, ако не и повече. Те искат да помагат на другите."


"Капитализмът е изцяло насочен към възможностите. Но в икономическата система има само един вид бизнес: бизнесът, насочен към печеленето на пари - и сме стигнали до по-екстремното разбиране, че той постига най-добри резултати, когато се стреми към максимална печалба. Когато въведем безкористността на хората в света на бизнеса, ние получаваме друга една възможност. Освен традиционния бизнес, ние добавяме и друг вид бизнес, който ще ни позволи да изразим своята безкористност чрез този бизнес. Ексклузивната цел на този друг бизнес, който наричам социален бизнес, е да реша проблемите на хората."


Социалният бизнес, по модела на Махамед Юнус работи като всеки друг бизнес и реализира финансов резултат, но печалбата от него не се разпределя като дивидент към инвеститорите и акционерите. Инвеститорите възвръщат вложените средства, но не получават нищо отгоре. Подробности за този специфичен модел и примери за едни от най-успешните бизнес проекти ще споделим в рамките на обучението "СОЦИАЛНО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО - пътят за смелите". Искате да знаете повече - регистрирайте се за участие!


Какви са ползите от такъв бизнес? Ето отговора на професор Юнус:


"Ако премахнете личния мотив за печалбата и мислите само за решаването на проблемите, изведнъж ще видите много възможности, които досега са ви убягвали. Ако самоотвержеността се превърне в движеща сила зад развитието на технологията, вместо личната печалба, внезапно технологията се превръща в изключително мощна сила, която може да промени света много бързо."

"Щом веднъж бъдете ухапани от буболечката на социалния бизнес, не можете да спрете. Ако печеленето на пари води до щастие, правенето на други хора щастливи води до супер щастие."


Как да се осъществи преходът? Какво иска Юнус да види в образователните структури?


"Включете в учебната програма идеята, че бизнесът не трябва да бъде насочен само към максимално увеличаване на печалбата. Дизайнът на програмата може да е насочен в посока как да бъдат решавани проблемите на хората и едновременно да се покриват покриват разходите и възпроизвеждат финансовите средства. Могат да бъдат поставяни за разработването на бизнес, който да решава проблеми като: как да донесете чиста вода в дадено село; как да осигурите образование, грамотност, жилищно настаняване или здравеопазване на отдалечена общност; как да превърнете претъпкано гето в прилично място, където има здравеопазване, образование, добри пътища. Има много университети, които създават социални бизнес центрове и преподават това. Всяко бизнес училище трябва да предлага както конвенционални MBAs, така и социални MBAs."


Професор Юнус развива активна дейност от седемдесетте години насам и работи за овластяването на най-бедните слоеве от обществото, за да достигнат икономическа независимост, чрез изцяло икономически подходи. Силен акцент и приоритет в работата му е овластяването на жените и образоването на подрастващите и младежите. В работата си екипите на Грамин установяват, че осигуряването на доход в едно бедно семейство през жената, осигурява най-бързо оттласкване от прага на бедност и носи реални ползи за подрастващите като образование и здравеопазване.


"Предполагам или поне се надявам, че поне 1% от икономиката ще се превърне в икономика на социален бизнес в световен мащаб. Ако се случи това, буболечката ще е захапала. Единственият път ще е нагоре."Повече за работата на професор Юнус - Грамин и социалните му бизнес начинания, можете да разберете на страницата на Юнус Център.

7 преглеждания

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page