top of page
  • Теодора Иванова

FACEBOOK СЕ ПРОМЕНЯ - КАК НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ДА СЕ ПОДГОТВЯТ?*

FACEBOOK MARKETING – знаеше се, че този ден ще дойде. Фейсбук окончателно реши да спре почти всички видове публично съдържание от страниците. Обясняват решението си с желанието на Mark Zuckerberg да направи Фейсбук по-добър – с по-малко „лайкове“, „кликове“ и ангажиране и да се надяваме с по-малко фалшиви новини.


Целта на т.н. „News Feed“ или новините, които достигат до нас в профила ни, се пренасочва от това "да ви помага да намерите подходящо съдържание“ към това „да ви помогнем да имате по-значими социални взаимодействия".


Как се променя News Feed? – той ще се стреми да вдъхновява повече смислени разговори и съответно в новините ще се дава приоритет на:

  1. Публикации от приятели, които предизвикват разговори.

  2. Видеоклипове и статии, които предизвикват дискусии.

  3. Публикации от приятели и семейство пред публикации от страници.

  4. Публикации с по-дълги коментари пред тези с по-кратки коментари.

Същевременно Facebook ще продължи да намалява значимостта на „лайковете“, ангажирането и другите видове пасивно съдържание.


Какво означава тази промяна в „новините“ за вашата организация с нестопанска цел?


На първо място, тази промяна не може да е изненада за никого. Страниците, които не предлагат ангажиращо съдържание се появят все по-малко в новините от години. Нищо страшно. Неправителствените организации имат съществено предимство пред потребителските марки и бизнеса. Хората, принципно, говорят повече за каузите, от които се интересуват, отколкото за дрехите, които носят.


Промяната в политиката на Фейсбук изисква единствено, адаптиране на стратегията ви за работа с тази социална медия.


Ето няколко препоръки:

  1. Спрете да публикувате пасивно съдържание – такова, което не ангажира публиката. Например, препратки към последната ви публикация в блога, съобщения за събития или снимки от срещата на Управителния съвет.

  2. Опитвайте се да вдъхновявате смислени разговори - публикациите, които изискват последователите ви да споделят своите съвети и препоръки, естествено ще предизвикат по-смислени разговори, отколкото връзката с последната ви публикация в блога. Имайте предвид, че вашите последователи биха се радвали да споделят собствените си истории. Например, организациите за диабет трябва да публикуват повече публикации, които насърчават последователите да споделят собствени истории и съвети, свързани с диабета .

  3. Фокусирайте се повече върху групите в Facebook - бъдете полезни, поставяйки на първо място членовете и създайте възможности за смислени разговори между хората в групата. Това правим от години във Versa people, насърчавайки участниците в нашите обучения да продължат да разговарят и след края на събитието. И ако вашата група е публична, уверете се, че тя е свързана с вашата Facebook страница.

  4. Уверете се, че поддръжниците, които искат да виждат публикациите ви са избрали опцията „да видя първи“ (See First) - така ще е сигурно, че те ще виждат в новините си публикациите ви. Това важи особено за основни и важни ваши поддръжници, които може да се притесняват от липсващи публикации от страницата ви.

  5. Комбинирайте имейл комуникацията и Facebook: Ако имате електронен бюлетин, вие сте вече напред в играта. Така можете редовно да представяте най-добрата си публикация за изминалата седмица. Поканете абонатите си в бюлетина си, да се присъединят към разговора, като коментират тази конкретна публикация. Също така това е чудесен начин да разширите фен клуба си. Внимавайте, обаче се регулациите за събиране на имейли и разграничаването от спама. Ето няколко съвета от John Hydon тук и тук.

  6. Използвайте Facebook Live - Facebook Live Video е на първо място от видовете съдържание, което достига до 6 пъти повече абонати и кара хората да се ангажират, спрямо видеоклиповете и снимките. Ако провокирате хората да коментират, питат за съветите, разказват историите си, ще сте достигнали до най-високите нива на ангажираност. Вижте малко съвети за първи стъпки с Facebook Live.

  7. Инвестирайте във Facebook реклама - това ще даде на вашите най-интересни публикации по-голяма експозиция.

  8. Създавайте съдържание, което кара хората да изглеждат „готини“ - Хората споделят съдържание във Facebook, независимо дали става въпрос за видеоклип от страницата ви или за публикация в блогове от уебсайта Ви, защото искат да се представят пред приятелите си като забавни, информирани, ангажирани и т.н. Създаването на съдържание, което помага на поддръжниците ви да постигнат тази цел, води до по-голяма ангажираност и „органичен“ обхват.

  9. Споделете новини, за които вече хората ви говорят и обсъждат. Създайте смислени разговори около актуалните новини, за които общността ви вече най-вероятно говори. Много по-лесно е да се присъедините към разговор, отколкото да започнете такъв.

Facebook винаги ще постави приятелите и семейството първо, когато става въпрос за новините. Колкото повече възприемате същата нагласа за вашата стратегия, толкова по-успешни ще бъдете във Facebook.


*Статията е преведена и редактирана от публикация на John Hydon - Facebook News Feed Overhaul – How Your Nonprofit Can Prepare

23 преглеждания

Последни публикации

Виж всички
bottom of page