top of page
  • Теодора Иванова

5 най-повтаряни грешки при набиране на средства през платформа за crowdfunding (и как да ги избегнем

Повечето кампании за груповото финансиране се провалят. Това е тъжно, но вярно. Смята се, че повече от 75% от всички краудфъндинг кампании не успяват да постигнат своите фондонабирателни цели.Тези статистически данни са доста мрачни. И докато съществуват множество условия, които могат да доведат до провал, повечето неуспешни кампании, правят еднотипни грешки, които много често могат да бъдат избегнати.





#Startsomegood e австралийска платформа, която е глобално достъпна и е насочена приоритетно към социални предприемачи, организации с нестопанска цел и физически лица. Привлича аудитория, наблягайки на социално добри каузи.



Ето какво споделят от платформата за 5те най-чести грешки при организирането на крайдфъндинг кампании и възможностите да бъдат избегнати:



1. Липса на яснота

Когато при набирането на средства не съобщим какво ще бъде въздействието, което ще създадем с набраните средства. Говорим страстно защо е създадена организацията ни, какви са уменията на екипа, но за дарителя е важно да знае какви са ясно измеримите резултати, които искаме да постигнем.

2. Невъзможността да събудим доверие

Не съумяваме да обясним доказуемия си опит, свързан с проекта или как ще управляваме начинанието и как ще работим с партньорите от общността си, за да постигнем устойчиви резултати.


Можем да споделим опита са като разкажем за предишни инициативи и проекти, изброим постиженията си и представим доказателства чрез споделено мнение и референции от колеги и клиенти, за да изградим доверие в кампанията си.

3. Несъвместимост с целите на общността (тази, която най-много се интересува от въздействието на кампанията)

Често кампанията е организирана от хора, които от скоро се занимават със социално предприятие или НПО. Макар и тесни специалисти в една или друга сфера, не успяваме да ангажираме адекватно своите партньори от общността в кампанията за набиране на средства.


Развиването на отношенията с партньорските ни мрежи в сферата, в която работим, ще позволи да получим тяхната подкрепа и да достигнем до целева аудитория, която вече е ангажирана и се интересува от темата на кампанията ни.

4. Неизползване на правилните КАНАЛИ за комуникация

Използването на хаотично подбрани канали и методи за комуникация като общ имейл от мейлинг листа ни, публикация в личния си Facebook акаунт, публикация в LinkedIn и споделянето от приятели, без ясна стратегия за всеки един от тях, рядко води до задоволителни резултати.


Подборът на каналите и внимателното планиране на комуникационната стратегия за всеки от тях е ключов фактор за успеха на кампанията. Важно е да се предвиди време и екип за тази част от работата по кампанията.

5. Липса на КУРАЖ (да старирами и поддържаме проекта до края)

Често, дори когато една кампания стартира добре (примерно набира първите 20% от целта си през първата седмица), следва спад и може да се случи следващата седмица да пристигне само 1 дарение. Това ни кара да се чувстваме победени и объркани, което ни обезкуражава и води до по-слабата ни ангажираност с кампанията и спиране на усилията ни да я популяризираме.


Започвайки краудфъндинг кампания трябва да сме готови за пиковете и спадовете й, както за много, много упорита работа през целия период на кампанията. Не бива да се боим да потърсим помощ и дори "треньор", който да ни преведе през трудностите. Важно е да знаем, че винаги е по-добре да работим в екип, който може да поеме и разпредели големия обем от задачи, вместо да опитваме да свършим всичко сами.


36 преглеждания

Последни публикации

Виж всички
bottom of page