top of page
  • Снимка на автораДиана Манолова

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И ПРЕДИМСТВА НА СВОБОДНАТА ПРОФЕСИЯ - разговор на Momgotajob с Даниела Славчева


Свободна професия с Даниела Славчева бе една от първите теми на Mама Има Работа. Тази форма на полагане на труд е популярна в определени среди като адвокати, журналисти и артисти, но рядко се практикува извън тези сфери. Веселина споделя, че е открила тази форма благодарение на Даниела, в търсене на баланс между личния и служебния живот. Даниела, която по професия е счетоводител, обясни процеса по регистрация и месечни задължения, както и отговори на ред въпроси свързани със свободната професия, като например:

Има ли как да работя легално, ако не искам да съм служител и не искам да имам своя собствена фирма? Как да започна да работя свободната професия? Защо обикновено счетоводителите не говорят за нея? За какво е полезно да се регистрирате като работещ свободна професия? Какви са плюсовете и какви са минусите?



В България не се говори много за свободната професия, като хората предпочитат бизнеса им да мине директно през ЕООД, ЕТ или ООД, защото се съветват и със счетоводители, чийто бизнес е воденето на счетоводство. Въпреки това, не е рядко срещано явление, но се изисква документ за регистрация чрез лиценз, диплома или друг документ.


Свободната професия е вариант или форма на работа на хора с малък и среден бизнес, която се приема за по-свободна, тъй като няма такава нужда от счетоводител, който да води счетоводството. Този тип професии обикновено се разглеждат като част от сферата на извършване на услуги (тип преводачество и др.). Предимствата са: не се изисква касов апарат, 25% от приходите се признават за разходи и не са нужни счетоводни документи за отчитането им, може да се наема човек на трудов договор, може да се избира вид осигуровки за болничен и майчинство.


Разговорът за повече подробности гледайте на следния линк: https://www.facebook.com/impactdrive.eu/videos/3135474263371158. В страницата ни ще можете да намерите и записи от останалите ни видеоразговори във Фейсбук.


Ето някои от въпросите, на които Даниела отговори по време на разговора:


momgotajob: Как става регистрацията на свободна професия?


Даниела: Основните стъпки за стартиране на работа в свободна професия са две. Първата стъпка е регистрация в регистър БУЛСТАТ. Издава се от Агенцията по вписванията. Следващата стъпка е подаване на декларация в НАП, която гласи, че започвате да осъществявате дейност. Вече когато започнете дейност, трябва да започнете да декларирате ежемесечно сумата, върху която се осигурявате.


momgotajob: Важно е да кажем, че цялата регистрация, свързана със свободна професия, във всички агенции, може да се извърши изцяло електронно.


Даниела: Да, изобщо не е нужно да се ходи никъде физически. Може да използвате своя ПИК номер или електронен подпис, не е от значение. Разликата е, че ПИК-ът е безплатен, а електронният подпис се заплаща. Съществува обаче и “облачен” електронен подпис, който също е безплатен.


momgotajob: Друг плюс на свободната професия е, че 25% от приходите ви автоматично биват признати за разход.


Даниела: Да. Тук трябва да споменем и Данък общ доход. Трябва да приспаднете въпросните 25% от заплатата си и върху остатъка внасяте осигуровките си. След това разликата от останалите 75% минус осигуровките ви дава Данък общ доход, който трябва да се плати на края на годината чрез подаване на декларация.





20 преглеждания

Последни публикации

Виж всички
bottom of page