top of page

ср, 03.02

|

IDF FB event

Добра информация за добри каузи

Принципите на добрата журналистика за прецизност и правдивост в работата на организациите с кауза

Registration is Closed
See other events
Добра информация за добри каузи
Добра информация за добри каузи

Час и място

03.02.2021 г., 16:00 ч. – 17:00 ч. Гринуич+2

IDF FB event

За събитието

Днес всички говорят за големия поток от информация и шумът от подвеждащи или фалшиви новини. Какво означава това за работата на организациите с каузи? 

 

В епохата на дезинформацията дори и най-добре подготвените и добре образовани професионалисти могат да паднат в капана на заблудата и да компрометират добрия си имидж или да навредят на иначе, смислена идея следвайки и разпространявайки непроверени и манипулативни факти. Именно затова познаването на основните принципи на проверка на фактите и работа с качествени източници на информация е от ключова важност не само за журналистите, но и за професионалистите в гражданския сектор. 

Нашите партньори от АЕЖ-България са посветили немалка част от работата си на коректното препредаване на информацията и са разработили специален Пътеводител за проверка на фактите в дигитална среда, с който ще запознаят участниците в уебинара. Ще обсъдим и конкретни казуси от практиките ни, представяващи добри и лоши примери за боравене с информация и източници отвъд пределите на журналистиката.

Нещо повече, в съвременната комуникационна среда разговорът с нашите поддръжници и последователи излиза отвъд пределите на експертността. В основата му  е разказването на истории, които дават лице на работата ни и ни помагат да се свържем с общностите, които ни подкрепят. Като представители на гражданския сектор, наше задължение е да правим това по най-балансирания, етичен и професионален начин, същевременно предавайки емоцията на каузите, които преследваме. Ще коментираме подходи за постигане на тази цел и ще се спрем на полезни практически съвети за ползотворна работа с медиите.

В този разговор ще изследваме заедно въпроси като:

  • Източници на информация - къде са, как проверяваме достоверността им, как се цитират? 
  • Създаване на собствени информационни ресурси - как трябва да изглеждат те, за да будят доверие в експертността си
  • Баланса между споделянето на чувствителни лични истории и защитата на дадена кауза при работа с медии
  • Етиката и борбата с фалшивите новини и речта на омразата

Участват:

Мария Черешева и Иван Радев, Асоциация на европейските журналисти – България

Мария Черешева е член на Управителния съвет и един от основателите на Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ). Журналист на свободна практика. Започва кариерата си през 2008 г. в европейския портал на Дневник.bg, като от тогава е работила с многобройни български и международни издания. Сред тях са Balkan Insight, OCCRP, ZDF, Deutsche Welle, BBC, Ethical Journalism Network и др. Във фокуса на работата й са теми като миграция, човешки права, социални и политически въпроси.

Иван Радев е член на Управителния съвет на Асоциацията на европейските журналисти-България и ръководител на проекта “Медийна грамотност в класната стая”. Той има над 10-годишна журналистическа практика. Иван е завършил Балканистика в СУ и следи внимателно развитието на обществата в Югоизточна Европа. Знае румънски и в продължение на пет години е бил кореспондент за България на румънската национална информационна агенция Аджерпрес.

Асоциацията на европейските журналисти – България е професионална общност от журналисти, част от Асоциацията на европейските журналисти, независим наблюдател към Съвета на Европа. В момента в организацияа членуват над 100 журналисти от цялата страна. Нашата цел е да се грижим за подобряване на медийната среда и качеството на журналистиката в България и да подкрепяме журналисти, които са възпрепятствани да вършат (свободно) работата си.

Теодора Иванова-Вълева, Impact Drive

Професионалният и живот от много време е свързан с управленито на проекти и организационно развитие, както и дизайн и управление на грантови схеми и програми. Работи за кратко в публичната власт и в частното управленско консултиране, но намира страст и смисъл в работата в неправителствения сектор и хората, работещи за каузи. Силно се интересува от това как те да бъдат ефективни, въздействащи и успяващи в мисиите си. Дейността и в подкрепа на организациите е свързана с участие в проекти, менторство, помощ при създаването на фъндрейзинг и бизнес планове, организационни, комуникационни и управленски стратегии, лекции, консултиране и други.

Билети

  • Регистрация

    0,00 лв.

Общо

0,00 лв.

Споделете това събитие

bottom of page