top of page

вт, 22.06

|

Online

От хора за хора - качество на социалните услуги

Гъвкави и устойчиви социални услуги чрез професионализъм на персонала

Registration is Closed
See other events
От хора за хора - качество на социалните услуги
От хора за хора - качество на социалните услуги

Час и място

22.06.2021 г., 16:00 ч. – 17:00

Online

За събитието

В това издание от поредицата Online Talks на фондация Impact Drive ще направим “завой” към социалната сфера. 

Много са неправителствените организации, които влагат енергия и ресурси в тази сфера и немалко от тях са  вписани и като доставчици на социални услуги. Каним всички заинтересовани активисти и професионалисти на разговор за най-ценния ресурс - хората.

Нашите участници се застъпват за концепцията за професионализъм, защото вярват, че наличието на добри (добре образовани) професионалисти е важна предпоставка за повишаване качеството на живот на потребителите на социални услуги.

Ще поговорим и за грижата - като понятие, но и в контекста на професионализъм и работа с хора от различни уязвими групи. Ще погледнем и към хората “на първа линия”, които се грижат за потребителите на услуги и ще поговорим за техните нужди от квалификация, обучение и развитие в контекста на българската система и условия на работа.

В дискусията ще участват:

Диляна Гюрова - директор на Център за професионално обучение “Св. Методий Славянобългарски” към Федерация на социалните сдружения в България / ФССБ, както и част от екипа на Impact Drive

В професионалния си и доброволчески път преминава през няколко организации, проекти и каузи, които ѝ помагат да научи много за социалната работа, за изграждането на отношения, за създаването и поддържането на екип, за управлението на процеси и кризи, фондонабирането, участието във важни мрежи и изграждането на имидж и репутация. Преминава и през редица стойностни обучения – напр. общностно организиране (Community Organizing) в САЩ, социален мениджмънт в Австрия и Румъния, както и през националната и регионалната програма на Българското училище за политика. Има и собствен опит като обучител с фокус върху неформални обучения за доброволци, младежка работа и др. Формалното ѝ образование е по социални дейности, както също и счетоводство и контрол. Вярва, че с упорит труд и оптимизъм можем да променяме средата и да създаваме по-добри условия за нас, за нашите деца, за уязвимите групи от нашето общество. Мечтае в България полето на полагане на грижи да започне да се приема като професионално поле с присъщите му нужди от обучение и развитие.

В момента за „Либенау България“ ЕООД и сдружение ФССБ управлява Център за професионално обучение „Св. Методий Славянобългарски“, чрез който иска да представи безценния немски опит в сферата на обучението за полагане на грижи по дуална система и да го разработи за българските условия. В своята работа Центърът се води от виждането, че във всички нива на социалната сфера трябва да се търси и развива професионализъм и да се инвестира в човешките ресурси.

Мая Стоицева,  фондация "Символ на любовта"

Работи в сферата на социалните услуги повече от 10 години. Стремежът и винаги е бил да върнем на човека с увреждане достойнството, да му помогнем да се реинтегрира в обществото, а ако е роден с увреждане - да не се чувства отделен, отхвърлен, отбягван. В ролята си и на майка на дете с увреждане знае колко е важно да не затваряме семействата на хора с увреждания в домовете им - заложници на децата си или на лежащо болни възрастни. Разбирането, че човекът е водещ в предоставянето на социални услуги, и помага да продължава битката за по-доброто качество на същите. Ето защо е важно във всяка социална услуга хората, които ще полагат грижи за човека в неравностойно положение да бъде добре обучен, да му бъде помогнато да осъзнае, че е там за да послужи, да се погрижи, да даде най-доброто от себе. Фондация "Символ на любовта" е немско-българска неправителствена организация, която работи на територията на община Гоце Делчев и социалните услуги, на които сме доставчици, обхващат деца и лица и от съседни общини. Има Дневен център за деца и младежи с увреждания, Дневен център за възрастни с увреждания, Център за социална рехабилитация и интеграция. Фондацията е част от Федерацията на социалните сдружения в България. Последните няколко години заедно с ФССБ търси опита на немските си партньори в грижата за лежащо болни хора и се стреми да го прилага, като обучава персонал от социалните услуги в България. 

Модератор: Теодора Иванова-Вълева, Impact Drive

Професионалният ѝ живот от много време е свързан с управленито на проекти и организационно развитие, както и дизайн и управление на грантови схеми и програми. Работи за кратко в публичната власт и в частното управленско консултиране, но намира страст и смисъл в работата в неправителствения сектор и хората, работещи за каузи. Силно се интересува от това как те да бъдат ефективни, въздействащи и успяващи в мисиите си. Дейността ѝ в подкрепа на организациите, е свързана с участие в проекти, менторство, помощ при създаването на фъндрейзинг и бизнес планове, организационни, комуникационни и управленски стратегии, лекции, консултиране и други.

Билети

  • Регистрация

    0,00 лв.
    Продажбата приключи

Общо

0,00 лв.

Споделете това събитие

bottom of page