top of page

пт, 12.03

|

IDF FB event

Продажби за нестопански организации

Бизнес тактики и конкурентни предимства за организациите с мисия

Registration is Closed
See other events
Продажби за нестопански организации
Продажби за нестопански организации

Час и място

12.03.2021 г., 16:00 ч. – 17:00 ч. Гринуич+2

IDF FB event

За събитието

Законът дава правото на неправителствените организации да извършват стопанска дейност, която подпомага мисиите им. С други думи, да бъдат търговци, за да набавят нужните им средства и да постигат социалните си цели. Въпреки това обаче болшинството неправителствени организации не припознават себе си като търговци и изпитват трудности да продават продукти и услуги. Същевременно много колеги споделят, че именно приходите от стопанска дейност са тези, които им дават най-голяма свобода да следват собствените си приоритети и мисии, без значение дали осъществяват стопанска дейност като юридическо лице с нестопанска цел или като социално предприятие.

Предизвикателствата идват от необходимостта да се прилагат типични за бизнеса практики и да се работи в пряка конкуренция с други бизнеси. Същевременно първостепенният характер на социалната цел на всяка организация и свързаната с това необходимост за запазване най-добрия интерес на нейните бенефициенти, спазването на етични правила и стандарти, са причината да се следват не съвсем типични пазарни подходи и да не се търси максимална печалба. НПО влагат приходите си от стопанска дейност в програми и инициативи, насочени към постигане целите на организацията, и не инвестират или разпределят печалба. Възможно ли е тогава изобщо да бъдем ефективни в продажбите?

Трябва ли да бъдем търговски организации или трябва да намерим своята уникалност и характер, за да сме конкурентни и ефективни? Какво кара хората да предпочитат каузите пред конвенционалните търговски стоки и услуги?

Събираме опита на организациите с мисия и тези на бизнеса, за да си отговорим на този и други въпроси.

В този разговор ще изследваме заедно въпроси като: 

  • Защо нестопанските организации продават? Какви са ползите и предизвикателствата?
  • Какво е необходимо, за да продаваме ефективно?
  • Предпоставките за успех
  • Обединяване на усилията - ресурси и възможности, които да ни правят по силни и ефективни

Участват:

Веселина Панайотова, www.veselinapanayotova.com

Веселина работи над 15 години в корпоративния сектор с бързооборотни стоки на висши ръководни позиции. Познава добре бизнес практиките и продажбите. Ръководила е екипи от 200+ човека и е работила с годишен оборот от над 250+ мил. лева. Има придобит опит от еждедневна работа с предприемачи.

Забавя бързите обороти преди 2 години и прави консултански бизнес от дамски екип. Вярва, че всяка майка има право да балансира здравословно между работа и деца. И защото знае какво е да имаш кауза, за която да работиш, подкрепя и социални предприемачи. “Социалните предприемачи имат право да разкрият красотата на творбите си с историите зад тях

Павлета Алексиева, Български център за нестопанско право и ДарПазар

Павлета е част от екипа на БЦНП над 10 години. Юридическото й образование й е дало възможността да помага на много нестопански организации да се справят с разнообразни предизвикателства в своето развитие. Павлета е един от експертите на Центъра, които инвестират време, усилия и експертиза в това да помагат на НПО да видят потенциала в развиването на свързана с мисията стопанска дейност и да намират предприемачески начини да постигат трайна промяна за хората и каузите, за които се борят. Това е и част от мисията на Български център за нестопанско право - да помага на хората да се сдружават и заедно да случват своите идеи и инициативи по устойчив начин. През 2019 г. Центърът официално стартира ДарПазар - онлайн платформа за продукти и услуги с кауза на български социални предприятия. “Нейното създаване бе провокирано от желанието ни в Центъра да дадем лесен инструмент на прохождащи социални предприятия, за да започнат още на старта си да продават своите услуги и продукти. Опитът ни в Програмата по предприемачество за граждански организации, която правим вече десет години, ни показа, че да започнеш да продаваш е едно от най-големите предизвикателства за гражданските организации, избрали да развиват социално предприемачество” - споделя Павлета.

Теодора Иванова-Вълева, Impact Drive

Професионалният и живот от много време е свързан с управленито на проекти и организационно развитие, както и дизайн и управление на грантови схеми и програми. Работи за кратко в публичната власт и в частното управленско консултиране, но намира страст и смисъл в работата в неправителствения сектор и хората, работещи за каузи. Силно се интересува от това как те да бъдат ефективни, въздействащи и успяващи в мисиите си. Дейността и в подкрепа на организациите е свързана с участие в проекти, менторство, помощ при създаването на фъндрейзинг и бизнес планове, организационни, комуникационни и управленски стратегии, лекции, консултиране и други.

Билети

  • Регистрация

    0,00 лв.
    Продажбата приключи

Общо

0,00 лв.

Споделете това събитие

bottom of page