top of page

пн, 30.05

|

Online Talk

ЗАСТЪПНИЧЕСТВО или Как гражданските организации постигат целите си

В това издание от нашата поредица Online Talk ще поговорим за този мощен, но все още недотам познат, инструмент застъпничеството и за възможностите, които то отваря пред гражданските организации

Регистрацията е затворена
Вижте други събития
ЗАСТЪПНИЧЕСТВО или Как гражданските организации постигат целите си
ЗАСТЪПНИЧЕСТВО или Как гражданските организации постигат целите си

Час и място

30.05.2022 г., 16:00 ч. – 17:00 ч. Гринуич+3

Online Talk

За събитието

В поредицата Online Talk се стремим да разглеждаме теми около функционирането и управлението на граждански организации или социални предприятия. В следващото ни издание "отваряме" една нова тема, не защото сме изчерпали управленските, а защото виждаме нещо много ценно и сравнително ново в нея. 

Защо ни вълнува застъпничеството?

Рано или късно много граждански организации се сблъскват с различни административни или законови ограничения, бариери или залостени врати, които привидно нямат преодоляване.  Застъпническите усилия и поле на работа все още не са достатъчно добре познати или популярни у нас, а могат да бъдат част от преодоляването на подобни ограничения, за радост в България вече има чудесни примери за успешни кампании. 

Ще ви представим някои от тези безценни застъпнически примери и ще се опитаме да търсим точната рецепта за тяхното провеждане. 

Това издание на Online Talk и темата за застъпничеството ще ви срещнат с много интересни събеседници, които имат и много за споделяне: 

Антоанета Иванова, сдружение "Спина бифида и хидроцефалия - България"

Антоанета Иванова е граждански активист и застъпник за правата на децата. Занимава се със социална работа и подкрепа на семейства на деца с увреждания. Обучител и ментор на отбор за младежко застъпничество. Доброволец в различни каузи за децата. От създаването на Сдружение „Спина бифида и хидроцефалия-България“ участва активно в организационната дейност, визуални проекти, дарителски кампании и партньорства, подкрепа на нови родители. Организира дейността на клуба на сдружението в гр. Варна. От 2016г. е в Управителния съвет на сдружението. Застъпничеството за правата и политиките за подкрепа на децата и семействата е постоянна част от работата ѝ. От 2020г. е в Управителния съвет на Национална мрежа за децата, където също участва активно и работи за подобряване на средата за развитие на децата в България.

Александър Иванов, фондация "Заслушай се"

Застъпник за правата на глухата общност в България Александър Иванов е съ-основател на МОГА – Младежка организация на глухите активисти с ясната мисия на овластяване на глухите младежи да отстояват правото си на общуване, образование и пълноценен живот чрез своя присъщ език, жестовия. Съвместно с партньорите си от фондация „Заслушай се“ и фондация „Взаимно“ работят за създаването на ефективни обучителни програми за овластяване на глухата общност. Александър е един от най-изявените застъпници чрез участието в редица работни групи за приемането на Закона за българския жестов език, който е факт от 21 януари 2021 г. Един от първите глухи специалисти, участвали в програма за обмен с университета Gallaudet, единствения в света университет, в който се преподава на жестов и писмен словесен език. Александър е един от ключовите обучители към Европейския съюз на глухите младежи (EUDY). Александър е обучител към Академия „Наистина жестов език“ и член на управителния съвет и на фондация „Заслушай се“.

Ашод Дерандонян, фондация "Заслушай се"

Основател и изпълнителен директор на "Заслушай се", Ашод Дерандонян е едно от най-разпознаваемите и активни лица сред глухата общност в България. Организацията се занимава със застъпничество, менторство за прилагане на ефективни политики за пълноценно включване на глухите хора в България чрез създаване на среда за иновативни образователни и социални услуги. Едно от най-сериозните постижения, с които се гордеем е неговото проактивно участие в работна група изготвянето и приемането на Закона за българския жестов език. Неговата мисия винаги е била тясно свързана с глухата общност у нас. Познанията му върху проблемите на общността у нас го правят един от малкото глухи лидери-експерти. С приемането на Закона за българския жестов език страната направи само малка стъпка към приобщаване на глухите в социално-икономическия живот. Предстои да се изготвят редица нормативни документи, които да свържат Закона с глухите хора и този процес не може да стане без участие на будни граждани като Ашо. „Нищо за нас без нас“ се превърна в девиз на общността, а Ашод е един от най-ярките посланици на каузата за водачеството на носителите на жестов език в редица процеси, свързани с осигуряването на равнопоставеността им.

Иван Бургов, организация "Взаимно"

Носител на приза „Застъпник на годината“ за борбата му за регламентирането на жестовия език. През есента на 2020 г. парламентът одобри Закона за българския жестов език и в този голям пробив за правата на глухите хора в България базова роля има именно Бургов. Той е създател и на организацията „Взаимно“, на чийто сайт помества много значима информация във видео формат в полза за глухата общност в България. 

Модератор ще бъде Диляна Гюрова, консултант, Impact Drive

Билети

  • Регистрация

    За да се включите в разговора "ЗАСТЪПНИЧЕСТВО или Как гражданските организации постигат целите си?", моля, последвайте линка: Topic: Застъпничество Time: May 30, 2022 16:00 Sofia Join Zoom Meeting https://us06web.zoom.us/j/89371082600 Meeting ID: 893 7108 2600 One tap mobile +16699006833,,89371082600# US (San Jose) +19294362866,,89371082600# US (New York) Dial by your location +1 669 900 6833 US (San Jose) +1 929 436 2866 US (New York) +1 253 215 8782 US (Tacoma)

    0,00 лв.
    Продажбата приключи

Общо

0,00 лв.

Споделете това събитие

bottom of page