top of page
  • Теодора Иванова

Уеб страница за 75 евро, която САМИ да си направим. Възможно ли е това?


Днес, когато започваме работа по дадена кауза или искаме да дадем гласност на даден проблем или решение, неминуемо стигаме до ​необходимостта да си направим уеб страница. Ами сега? Не познаваме нито един дизайнер, а и бюджетът, който можем да отделим е има-няма 200 лв. Първото ни решение е да направим страница в някоя от социалните медии и то върши работа за известно време, но трябва да се подчиним на условностите на алгоритъма на медията за разпространение и ограниченията и универсалният изглед в дизайна. Иска ни се собствена страница, но се боим, че това е скъпо и трудоемко начинание. Моят опит обаче показва друго.

В технологичното ни съвремие, където с помощта на правилната апликация, лесно ставаме специалисти в различни области, съществуват редица платформи, които са направили процеса по създаването на уеб страница достъпен и бърз. Всичко, което трябва да решите е, какво искате да кажете на публиката си.

Едни от най-известните платформи са WordPress.com и Wix.com, но ако се поразровите ще откриете и много други. Ще ви разкажем за Wix, не за да й правим реклама или да ви агитираме да я предпочете, а защото я познаваме по-добре от останалите. Принципът на работа обаче е подобен и при платформи като WordPress и други подобни готови решения. И още нещо, разказваме ви изцяло от гледната точка на потребители и като хора, които не са специалисти в ИКТ и web development.

Философията зад тези платформи е, че можете да получите на едно място, целият пакет от необходими услуги като закупуване на домейн, надежден уеб хостинг, добра сигурност, най-доброто SEO и специализиран екип за поддръжка. И всичко това срещу достъпна годишна такса.

Базовият пакет на абонамент на WIX в момента е 4,50 евро на месец или около 75 евро с ДДС на годишна база, а базовия пакет без реклами възлиза на 8,50 месечно или 122 евро годишен абонамент. Полезен съвет – абонирането на годишна база винаги е по-изгодно, т.к. се прави отстъпка, спрямо месечния абонамент. Още един полезен съвет е, докато обмисляте и проучвате платформите за направата на своя сайт, следете за специални оферти – WIX например дава на около месец и половина-два възможност за закупуване на годишен абонамент с 50% отстъпка, добавяйки някой подарък като апликация за SEO или безплатен домейн.



Друг плюс на платформи от този мащаб е бързото им технологично адаптиране към промени в законодателството, касаещо защитата на лични данни, сигурност на разплащания и др. – пример за това бе готовността им да осигурят технологичната функционалност за клиентите си, при навлизането на регламента за GDPR.

Ето и малко повече подробности как се случва направата на уеб страница:

Wix ви позволява да стартирате разработката на своя сайт като изберете шаблон от галерия с над 500 готови опции и после го персонализирате според своите нужди и предпочитания. Другата възможност е да започнете от нулата като добавяте различни инструменти, менюта, бутони, текстове и каквото решите. Голямо предимство на платформата е огромното количество от визуални материали (снимки, икони, рисунки, шрифтове и др.) и апликации, които ви позволяват да създавате различни функционалности, според нуждите на организацията ви. Трябва ви блог, чудесно. Искате да записвате участници за ваши събития – нямате проблем. Искате да сложите бутон за набиране на финансова подкрепа и да го свържете с опции за онлайн разплащания – всичко е възможно. Има апликации за абониране за ваши бюлетини, възможност да управлявате достъпа до страницата, като позволите влизане до определени зони само за членове, функционалности, които ви позволява да изпращате съобщение до всички си членове, шаблони за постове в социални мрежи и дигитален маркетинг.

Важно е да знаете, че колкото повече функционалности добавяте, толкова по-висок абонамент трябва да изберете. В общия случай обаче можете да останете в диапазона до 300 евро на годишна база.

В допълнение на готовите решения и шаблони, платформата предлага възможност на по-напредналите да развиват кода на страницата, добавяйки собствен или пък бързо и лесно да ангажирате web developer (срещу заплащане), който да разработи по-сложните елементи от страницата ви.

4 стъпки да си направите сайт в WIX:


  1. Оформете изгледа и напишете съдържанието. За изгледа изберете шаблон и персонализирайте всяка функция или отговорете на няколко въпроса и платформата ще ви предложи готов дизайн. Разпишете информацията в различните полета и текстовете в разделите на страницата. Вижте по-солу няколко съвета за оформянето на съдържанието на уеб страницата на НПО.

  2. Добавете допълнителни функционалности – блог, опции за абониране, даряване и др.

  3. Оформете изгледа за мобилни устройства – една страхотна функция на платформата е т.нар. mobile-optimizion, което позволява да имате модерен и адаптивен за мобилни устройства изглед на страницата си

  4. Оптимизирайте страницата си за онлайн търсачките – отново е направено достъпно за не-специалисти като от вас се изисква да отговорите на няколко основни въпроси, за да получите персонален SEO план, с който по-лесно да бъдете откривани в мрежата.


 

Създаване на съдържание за уеб страницата


Писането за интернет пространството се различава от това в печатните издания. Когато човек гледа екрана на монитора или телефона си, текстът се възприема по-трудно. Към тази особеност се прибавя и фактът, че вниманието на потребителя, който сърфира в интернет, се задържа средно по 3 секунди на новина или текст на даден сайт. Така че вие разполагате с броени секунди да го спечелите за вашата кауза. Как може да стане това?

Трябва ви силно заглавие с ключови думи – търсачката Google при запитване по ключова дума търси само в заглавието и първия параграф. Силен първи параграф (лийд) – това е важно, за да задържи вниманието на читателя. Където е възможно, представяйте информацията през човешка история. Това обикновено въздейства на емоциите на човек и по-лесно предизвиква интерес. Използвайте кратки параграфи и изречения. За да е по-четим текстът ви, може да го разделите на няколко секции с подзаглавия (подчертани, с уголемен шрифт и т.н.). Друг трик за привличане и задържане на вниманието е използването на видео и снимки. Инвестицията във фотограф и/или професионален фотоапарат е много добро решение, тъй като практиката показва, че публикации със снимки са много по-четени и харесвани. Целта обаче е снимките да разказват история, а не подредени по възраст и цвят на косата хора, наредени пред бюро или офиса на фондацията.

Препращането към информация от други сайтове е добре да става чрез така наречените хипревръзки – възможност като са кликни върху дадена дума, да се препрати читателят към даден място с информация, вместо да се копира интернет адреса от три реда към конкретния текст. Хубаво е на първата страница на сайта (начало) си да не се показват цели новини, а само началните параграфи и да има връзка за „Още“ или „Повече информация“, които да водят към цялата новина.

 

WWW Започнете да създавате собствената си уеб страница



Екипът на Impact Drive ще ви помогне, каквито и да са нуждите ви. Вижте повече за възможностите да обучение и консултации в сайта ни.

 
39 преглеждания

Последни публикации

Виж всички
bottom of page