top of page
  • Александър Николов

Power On Toolkit for Community Organizing

Членовете на всяка общност познават живота и преживяванията си най-добре. Техните гласове и мнение имат значение и могат да променят средата!


Power On: A Toolkit for Community Organizing обяснява как можете да помогнете на вашето семейство, приятели, съседи, здравни и социални работници и лидери да се съберат и да разрешат общи предизвикателства, пред които е изправена вашата общност. Това важи с пълна сила, за тези, които засягат здравето и правата на жените и момичетата.


Добре дошли в организирането на общности!

Искате да подобрите ситуацията за вас и вашата общност, да защитите правата си и да дадете сила на гласа си? Нетърпеливи ли сте да видите промяна, но не сте сигурни откъде да започнете? Вие сте мотивирани, състрадателни и енергични? Обичате ли да работите с другите? Ако е така, този инструмент е за вас!

Като организатор на общността можете да помагате на хората си:

  • Да идентифицирате споделени проблеми и предизвикателства

  • Да разработвате местни решения на общите предизвикателства

  • Да се застъпвате заедно за промяна

  • Да научите как да гарантирате правата си за здравни и други услуги

  • Да държите лидерите отговорни за техните обещания

  • Да се противопоставите на дискриминацията и да се уверите, че всеки е чут и оценен

  • Да се свържете с ресурси и възможности

  • Да бъде вдъхновени и да използвате силата си!


Как да използвате инструмента

Този инструмент има три части и приложение със съвети за улеснение на работата, както и практически инструменти в подкрепа на вашите усилия за организиране на общността ви. Той е фокусиран основно върху здравето и свързаните с него права. Можете обаче лесно да го приложите във всички други сектори и социални услуги.


1) Общ преглед

Основна информация за силата на гласа и исканията на общността, правото на здравни и социални услуги и отговорностите и ангажиментите на правителството/ властите.

2) План за действие

Насоки как да започнете организирането на общността, включително създаване на план за действие.

3) Дейности за организиране на общност

Предложения за мобилизиране на членове на общността и свързване с други организатори, за да направите промяна във вашата общност и извън нея.


Приложения

Насоки, инструменти и шаблони за улесняване на работата и организиране на ефективни срещи и дейности.


Вижте и изтеглете Power On: A Toolkit for Community Organizing модела на White Ribbon Alliance (WRA)


WRA_PowerOn_Toolkit
.pdf
Изтегляне на PDF • 1.37MB


Power On: A Toolkit for Community Organizing е съпътстваща част към Power Up: White Ribbon Alliance’s Program Planning Guide. Power Up е основен ресурс, който съответства на Теорията за промяната на White Ribbon Alliance и подготвя жените и момичетата да ръководят и проектират свои собствени програми. Power Up се фокусира върху три взаимно подсилващи се области:

1) Грижа за себе си

Когато жените и момичетата действат, за да поддържат и подобрят здравето и благополучието на себе си и на семейството си.

2) Самозастъпничество

Когато жените и момичетата изразяват своите нужди и търсят правата си.

3) Самоорганизиране

Когато жени и момичета се присъединят със своите общности, за да справяне със споделените предизвикателства.



Преди да продължите по-нататък, няколко важни неща, които трябва да имате предвид, за да бъдете успешен организатор на общност:

(1) В това ръководство ще се обръщаме към „вас“, когато споделяме информация. Но е важно да запомните, че организирането на общността е свързано с работата с другите. Не можете и не трябва да го правите сами.

(2) Членовете на общността са „експерти“ по отношение на собствения си живот и опит. Техните мнения са толкова важни, колкото всеки организатор, доставчик на здравни услуги, хуманитарен работник или политик.

(3) Членовете на общността, особено жените и момичетата, могат и трябва да говорят за себе си. Те не се нуждаят от никого, който да изразява мнението им вместо тях. Те просто изискват възможности и откритост.

(4) Организирането на общността не става за една нощ. Изисква както спешност, така и търпение.

(5) Статуквото често си остава статукво, като властимащите казват кога е „правилният“ момент да се каже нещо или кога не е „подходящо“ да се настоява за промяна. Промяна може и трябва да бъде направена винаги, когато е необходимо, за да се подобрят здравето и правата на хората.

(6) Включената информация за организирането на общността се отнася за много други теми, засягащи общностите, в допълнение към здравето и правата.

(7) Този инструмент е предназначен да бъде кратък и прост, така че да може да се използва от най-голям брой хора. Ако искате повече информация относно организирането на общността за здраве и права, свържете се с White Ribbon Alliance.



Силата на гласа и исканията на общността


Този инструмент, преди всичко, е вдъхновен от силата на хората да изискват и създават промяна.

Членовете на общността знаят от какво се нуждаят (и от какво не се нуждаят), когато става въпрос за тяхното здраве и други основни нужди като храна, жилище, безопасност и т.н. Те знаят кои решения е най-вероятно да проработят. И когато членовете на общността се съберат, за да приоритизират проблемите и да действат, те са мощна сила за промяна – от извършване на конкретни подобрения в местно съоръжение до укрепване на политики, които ще бъдат от полза за по-широката общност.


Като част от това е особено важно за организаторите на общността да се мобилизират и да чуят директно различни жени и момичета. На много места гледните точки на жените и момичетата рутинно се пренебрегват, игнорират или премълчават. Жените и момичетата често имат ограничено представителство или са напълно изключени от масите за вземане на решения. Следователно не е чудно, че жените и момичетата страдат непропорционално от лошо здраве, злоупотреби с права и несправедлив достъп до основни услуги. Но не е задължително да е така. Организаторите на общността могат да помогнат за създаването на жизненоважни възможности и платформи, за да гарантират, че исканията на жените се събират и се предприемат действия, така че здравето и условията на живот на жените да се подобрят.


Един такъв пример е кампанията What Women Want, организирана от White Ribbon Alliance и реализирана от повече от 350 партньорски организации. Стартирала през 2018 г., кампанията чу повече от милион жени и момичета по света за най-важните им искания, по собствените им думи, за грижа за тяхното репродуктивно и майчино здраве. Огромният брой отговори стана възможен само благодарение на хиляди организатори и мобилизатори на общността, които се свързаха директно с жени и момичета в своите страни.


Отговорите разкриват, че най-основните нужди на жените и момичетата не са задоволени. Навсякъде жените и момичетата искат да бъдат третирани с доброта и уважение, когато получават грижа. Те искат чисти здравни заведения, качествени лекарства и консумативи и повече и по-добре квалифицирани здравни работници. Обнадеждаващата новина е, че вземащите решения на всички нива обръщат внимание на исканията на жените. Те правят промени, за да дадат на жените и момичетата това, което всъщност искат и от което се нуждаят - от инсталирането на течаща вода и безопасно управлявани и работещи тоалетни до наемането на акушерки и много други.

46 преглеждания

Последни публикации

Виж всички
bottom of page