top of page
  • Теодора Иванова

5 обичайни грешки при работата с електронния бюлетин

Един от бързо налагащите способи на комуникация за организациите е т.нар. newsletter или електронен информационен бюлетин. Информационните бюлетини предлагат удобен и относително евтин начин за поддържане интереса на публиката към организацията, като дават възможност да се предоставя ценна за аудиторията информация. Целта е този бюлетин да носи добавана стойност и полза за хората. Днес технологиите предоставят редица програмни продукти, с които лесно да създадете съдържание и да го разпространите сред голяма група хора.


Писането, обаче, не е лесна задача. Подготов-ката на бюлетин е сред най-времеемките задачи и рискът накрая да имате твърде малко читатели е значителен.


За да увеличим шансът ви, вашият бюлетин да достигне до повече хора и да носи ползи на организацията, ви предлагаме селекцията от петте най-чести грешки при създаването на електронен бюлетин на John Haydon, експерт в областта на маркетинга за благотворителни организации, фондонабиране и комуникации.


1. Добавянето на напълно непознати лица, ползвайки имейлите им без разрешение

​Ако искате да създадете списък с имейли, който е безполезен, започнете с добавянето на непознати към вашия списък, събирайки имейли от където ви падне или купувайки си ги от някъде. Добавете хора, които не са ви дали разрешение за това. Ако подходите така е напълно вероятно да имате нисък процент на отворените имейли и „кликвания“ и лош резултат.


Правилният подход би бил да приканите всеки абонат за имейл маркетинг да даде своето съгласие, за присъединяване към вашия имейл списък.


Как става това – чрез удостоверена опция за включване (opt-in) или това е връзка в имейл, която хората кликват, за да потвърдят, че искат да се включат в списъка ви с имейли. Ето как работи: посетител на уебсайта ви въвежда името и имейла си във формуляр, който го кани да се абонира за новини или друга информация от вас. След като подаде формуляра, автоматично получава имейл, съдържащ връзка, на която трябва да кликне, за да активира своя абонамент. Всички сме го правили вече. Opt-in потвърждава, че този, който се присъединява към списъка ви с имейли, е истинско човешко същество, което иска да получи информация от вас.

 

Ето три причини, заради които си заслужава да използвате този модел:


1. Осигурявате си списък с качествени последователи. Изискването от хората да предприемат тази втора стъпка гарантира известно ниво на интерес от тяхна страна, наистина да бъдат в списъка ви и да получават информация от вас. С тази опция също така избягвате добавянето на невалидни имейли към списъка си. Факт е, че има хора, които биха въвели невалидни или чужди имейли, за да се опитат да получат достъп до защитено съдържание или просто, допускайки правописна грешка в изписването на адреса си.


2. Повишавате достъпа до електронната си поща. Ако не искате разрешение за изпращане на имейли, рискувате да окажете негативно влияние върху скоростите на доставка на вашите послания. Оплакванията от спам, забраните, комбинирани с ниски проценти на отваряне не имейла и кликвания, могат да окажат отрицателно въздействие върху нивата на доставка. Особено силно това се усеща при Google и Yahoo, които агресивно следят оплакванията от спам. Същевременно се въвеждат нови регулации и от средата на тази година, повечето софтуери за email marketing, няма да позволят изпращането до имейли, за които не е взето изрично съгласие.


3. Когато плащате (за маркетинг софтуер и съобразно броя на имейлите в профила ви) е от значение да добавяте само онези потребители, които наистина се интересуват от вашата кауза. Защо да плащате за имейли, които са фалшиви, например?

 

Verified opt-in ще ви помогне да създадете списък с хора, които са отворени за дарителство, доброволчество и популяризиране на каузата ви. И макар да е вярно, че списъкът ви няма да нараства с много бързи темпове, в дългосрочен план ще изградите качествен списък от поддръжници, които ще ви осигуряват и качествена подкрепа.


2. Изпращането на скучно съдържание


Отделете малко време и влезте в своя софтуер за електронен маркетинг. Изтеглете отчетите за най-скорошния си бюлетин и прегледайте процента на кликванията. Сравнете го с онези имейли, които са с най-добри показатели? Ако кликванията са по-малко от 50% от най-добре представящия ви се имейл, имате място за подобрение. Ето четири бързи съвета за подобряване на ангажираността с имейл бюлетина ви:

  • Уверете се, че човекът, който пише бюлетина ви е отдаден и се вълнува от вашата кауза.

  • Уверете се, че във вашия бюлетин има добре разказани истории (за резултатите от работата ви, хората, на които помагате и доброволците ви и т.н.).

  • Уверете се, че вашият бюлетин има ясни подкани за действие (calls-to-action), които отговарят на въпроса на четящия: "Как мога да се включа по-активно?"

  • Уверете се, че изказа ви е насочен към абоната (пишете във второ лице – ти, вие), а не разказвайте общо за вашата организация.

3. Изпращане на бюлетина до всеки


Само защото някой е присъствал на ваше събитие, например, не означава, че той автоматично иска да получава вашия електронен бюлетин. Тези хора, които не са дали съгласието си, е много вероятно да се подразнят или да не обърнат внимание на бюлетина ви.


Друг подход би бил да изпратите писмо до присъствалите на събитието и да ги поканите да се присъединят към бюлетина ви като следваща стъпка. Харата вече са били са на вашето събитие и е вероятно на следващия ден да искат да чуят нещо от вас. Сега е момента да си отговорят на въпроса "Как мога да се включа по-активно?"


4. Да пропуснете да поискате хората, да предприемат действия


Целта на бюлетина ви НЕ е единствено да давате информация на поддръжниците ви, за вашата работа, а да ги ангажирате по начин, който е смислен за тях. Те са минали фазата на медения месец – дарили са, били са доброволци, подписали са ваша петиция, срещнали са се с вас и/или са се присъединили към списъка ви с имейли. Сега те се интересуват от вашата кауза и искат да знаят какво още могат да направят.


Независимо дали искате дарение или разказвате история, вашият бюлетин трябва да предлага конкретни действия, които абонатите могат да предприемат, за да се включат по-активно.


*В ляво Patagonia - предлагат набор от възможни действия, чрез които да се включат в действията им за опазване на местната природа. Вдясно - Фондът на Малала, призовава за дествие в подкрепа, осигуряването на образование за всяко момиче по света.

5. Не използвате темплейт за мобилни телефони


Според проучванията, 80 % от имейл абонатите, ще изтрият писмото с бюлетина ви, ако не могат да го прочетат. Същевременно 47 % от потребителите, отварят имейлите си през мобилно устройство. Повечето апликации, предлагат темплейти за мобилини устройства, така че нямате извинение да на изплращате mobile-friendly бюлетини. Използването на мобилна версия за вашия сайт и бюлетин, вече е задължително.


74 преглеждания

Последни публикации

Виж всички

Comentários


bottom of page