top of page
  • Александър Николов

Позволения


Позволенията.

Добротата, любовта и състраданието към себе си не са егоистични, те са необходими.

Чувам толкова много жени да говорят за това, че се нуждаят от повече грижа за себе си и че трябва да бъдат по-добри към себе си. И въпреки това, те все още не си създават време, за да го направят. Те все още не променят мисловните си модели, поведението си и не си поставят граници.

Те не правят това, защото смятат за егоистично поставянето на себе си на първо място или дори само поставянето на себе си в собствения списък с приоритети. Защото това, което чувстват, че ще правят, е да отнемат времето за другите хора и да го дадат на себе си.

Как трябва да се обясни този проблем, че повече жени да го схванат! Да се покаже по начин, по който повече жени ще разберат! По начин, по който повече жени ще направят промените, които трябва, за себе си!


„Грижата за себе си не означава “за мен първо”, значи “за мен също“ - L. R. Knost


Мисля, че този цитат се докосва до мен по малко по-различен начин. Това дали е различен начин да говоря със своята публика, клиенти и всички жени, които тренирам? Това различен начин за обяснение ли е? Стигнах до заключението, че е така!

Мисля, че много от нас са се раздавали на другите толкова дълго, защото много от нас се наслаждават, обичат и процъфтяват в даването, помагането и подкрепянето на други хора. И все пак, не виждаме как можем да поставим себе си на първо място. Може да си мислиш; ако поставя себе си на първо място, може би пренебрегвам партньора си или децата си, или родителите си, или може би дори моите колеги, екип и приятели.

Аналогията с кислородната маска е важна тук. Знам, че звучи малко клише да се каже „сложете първо собствената си кислородна маска, преди да помагате на другите“. Но все пак вярвам, че е важно да дадем приоритет на себе си и на своето благополучие. Погледнете на това от друг ъгъл; грижата за себе си не означава първо аз, значи И аз.

Това не означава, че някой друг е по-малко достоен за моето време, за моята подкрепа, за моята енергия или за моето внимание. Това означава, че освен това съм достойна и за времето си, и за своята енергия, и за своята подкрепа, аз също съм достойна за време за себе си. Така че се чудех дали това ще се окаже по различен начин? Бих искала да знам вашите мисли дали това ви е дало различна гледна точка, различна отправна точка или различна основа, върху която да направите някои от тези промени за себе си. Независимо дали даването на тази различна гледна точка може по някакъв начин да ви помогне да премахнете част от тази вина.

Чувам толкова много от жените, когато става дума за грижа за себе си, как те изпитват това непреодолимо чувство за вина. Така че дори когато правят неща за себе си, те не присъстват в тази дейност или в това време, защото все още се тревожат какво друго може да се случи.

Един от моите клиенти е консултант в NHS и разговаряхме в навечерието на Коледа. Тя работи в спешно отделение. Имала е нощна смяна в продължение на седмица и се е изтощила до краен предел. Последната й смяна приключва на сутринта на Бъдни вечер. Нуждаела се е от сън и съпругът й й е предложил да изведе децата на вън, за да може тя да навакса със съня.

И така, те излязоха, но в минутата, когато си тръгнаха, тя не заспа, защото беше обзета от вина от всички други неща, които смяташе, че трябва да прави. Подреждаше чорапите за изненади, опаковаше подаръците в последната минута, печеше, приготвяше нещата за Дядо Коледа. Чувстваше се толкова погълната от вина, че не беше използвала това време за почивка. Така че докато съпругът ѝ и децата ѝ се прибраха вкъщи, тя беше още по-изтощена, по-окабелена и не особено търпелива или присъстваща. Тогава тя просто се чувства виновна за факта, че не е спала, когато е трябвало, виновна за факта, че съпругът ѝ трябваше да изведе децата и виновна за факта, че е Коледа.

Коледната сутрин дойде и децата я събудиха в 5 сутринта и дойдоха, скачайки на леглото. Тя каза, че чувството „Наистина не мога да направя това днес“ е било толкова завладяващо и се е чувствала още повече погълната от вина. Трябвало е да е със семейството си в момента, а не е била, защото е била абсолютно изтощена. Чудя се колко от нас изпитват същото чувство почти ежедневно? Ако някой ни даде това време, ако някой ни даде това разрешение да отделим време за себе си, ние позволяваме това време да бъде толкова изпълнено с вина, че не получаваме ползите и наградите от него.

Колко пъти сте се чувствали виновни, когато някой ви е дал „разрешение“ да отделите време за себе си, а вие не сте го отделили? Давате си разрешение и избирате да бъдете погълнати от вина - това е избор! Това може да е трудно за преглъщане, но това е избор. Вие избирате да се чувствате виновни, вместо да се насладите на подаръка, който ви е даден.


Грижата за себе си, разговорите със себе си, състраданието и добротата към себе си са свързани с тези “позволения”.

Толкова често, че понякога можем да обвиняваме други хора, нали?


“Не можех да направя това за себе си, защото този човек искаше вниманието ми.”


“Не можех да направя това за себе си, защото този човек дойде при мен в последния момент и искаше това.”


“Не го направих за себе си, защото това се появи в последния момент.”


Правим избор в този момент да кажем дали даваме на другите, или даваме на себе си. Разбирам напълно, че ще има моменти, когато нещо е спешен приоритет, но 9 от 10 пъти не говорим за ситуации на живот или смърт. Говорим за това, че някой друг иска 10-минутен чат, децата искат зърнена закуска или искат смяна на канала на телевизора, или някоя от най-добрите ни приятелки е имала скапан ден на работа и наистина иска да отидем на питие с нея. 9 от 10 пъти това не са ситуации на живот или смърт и въпреки това ние избираме да даваме на другите, когато ние сме тези в този момент, които се нуждаят от това презареждане.


„Грижата за себе си не означава “за мен първо”, значи “за мен също“ - L. R. Knost


Връщайки се към този цитат; ако поставяш някой друг на първо място всеки път, тогава няма време “за мен също”. Тогава се получава “за мен никога” и това е моментът, в който можем да започнем да се възмущаваме. Като водещи жени, ние трябва да си дадем разрешение да си дадем това, от което се нуждаем. Ако не можем да го направим точно в този момент, тогава трябва да си дадем разрешение да го направим в някакъв момент по-късно същия ден. Защото не можем да продължаваме да даваме и да даваме, и да даваме на другите, когато никога не даваме на себе си.

Ако ви отделям един час от времето си, аз също съм достойна да отделя време за себе си. Ако съм слушател за вас, аз също съм достойна за време да бъда чута. Ако ви давам подкрепа, аз също съм достойна за подкрепа. В моментите, в които ни се дава това, от което се нуждаем, ние също трябва да си дадем разрешение да го получим. Да не позволим това време да бъде погълнато от вина, страх, безпокойство или загриженост. Ние си даваме разрешение да присъстваме, разрешение за размисъл и разрешение да получим това, от което се нуждаем. Трябва да се измъкнем от пътя си и да спрем да избираме вината и болката пред приемането и приемането. Трябва да спрем да избираме всички останали през цялото време и да изберем себе си.


Ние сме достойни!


Понякога наистина трябва първи да сложим кислородната маска.

Ако стигате до точка на емоционална умора, е още по-важно да се съсредоточите върху любов и доброта към самите себе си. Да си давате тези пропуски за разрешение и да признавате, че не е егоистично да правиш нещата, които искаш. Не забравяйте, че основните водещи жени правят 3 неща:

Разбират кои са те самите в основата си – своите основни ценности, основни вярвания и основни силни страни

Имат силни граници

Отделят време за себе си



Kelly Swingler





„През 2013 г. имах успешна 15-годишна лидерска кариера, но въпреки това бях изгорялa, изтощена и пропуснах семейния живот. Решена да се насладя на успеха, който спечелих, създадох живот на баланс и граници, който също е много успешен.”

„Това, което осъзнах след моето изгаряне през 2013 г., е, че начинът, по който жените работят, не работи. Начинът, по който сме научени да дефинираме успеха, е остарял и все пак не е нужно да е така. Когато живеем и водим от същността си, можем да се радваме, че сме успешни жени при нашите условия и по наш собствен начин.”

“Днес помагам на жените лидери по целия свят да успеят, без да се отказват от кариерата си или да застрашават своето благосъстояние.”

19 преглеждания

Последни публикации

Виж всички
bottom of page