top of page
  • Снимка на автораVeselina Panayotova

Тенденции в неправителствения сектор за 2023


Преди влизането в отпускарския режим, е добре да разгледаме тенденциите за 2023, за да сме подготвени за активния есенен сезон, когато ставаме все по-енергични и в готовност за всякакви предложения, включително и участието в кампании от различно естество. Като всеки сектор, и неправителствения, търпи своите нови тенденции и усъвършенстване спрямо времето.

Следейки какво се случва в света след последните бурни събития, виждаме че има промени в сектора, при настъпил належащ проблем. Колко успешно би се приложил дадения метод в сектора, времето ще покаже.


1) Новостите и трендове приза комуникация на кампании и фондонабиране.

Едно от най-забележителните нововъведения е така нареченото онлайн набиране на средства (online fundraising):

Неправителствените организации (НПО-та) все повече прибягват до интернет платформи за набиране на средства, тъй като се предоставят бързи и достъпни средства за дарителите, само с два клика. Инициативи за групово финансиране и портали за интернет дарения в социалните медии са примери за това. Такива реклами могат да се видят в социалните медийни платформи на PETA, както и в глобалните програми за облекчаване на глада на WFP.

Ако говорим за меценатство от частни лица, фондации и организации, или корпоративни съдружия, практиките не са се променили до такава степен (impact investing.) Все повече малки или големи компании се обръщат към различни организации за дългосрочна помощ. От една страна, корпорации развиват социалния си отпечатък, а от друга - разбират значимостта на взаимоотношенията между частните и неправителствените сектори. Даваме интересен пример с компанията Warby Parker. Warby Parker е базирана в САЩ компания за очила, която е създала програма „Купете чифт, дайте чифт“, при която за всеки продаден чифт очила компанията дарява чифт на някой в нужда. Компанията си партнира с организации с нестопанска цел като VisionSpring, за да разпространява очила на хора в развиващите се страни, които нямат достъп до грижи за зрението.

На родна почва, можем да дадем един от многото примери за такова “партньорство.” Компоти е малка компания за облекла и артикули със забавни и закачливи надписи. Със всяка тяхна покупка се осигурява безплатен обяд на един възрастен човек от Северозападна България чрез "фонд нашите родители" на фондация BCause.

В действителност, НПО могат да кандидатстват за безвъзмездни средства от многостранни организации и/ или частни фондове (акселератори), чиято практика става все по- разпространена. След като представят нужните изисквания и задължения за отчитане на дейност, НПО показват все по- голямата си мотивация да са важен орган във функцията на едно демократично общество.

Какво се случва на българско равнище? Тук, трябва да отбележим важното присъствие на Европейския съюз в развитието на България като правноправен член с развити демократични ценности. Като такъв, България има достъп до набор от програми за финансиране на НПО, включително грантове и договори от Европейската комисия и други институции на ЕС.

Тенденцията, която се забелязва в последните години сред българските неправителствени организации, е силното им присъствие в социалните мрежи. Може би част от причините, са Ковид вълните, които не пропуснаха България. Ковид успя да популяризира т. нар. хибридни събития, които позволяват дистанционно(онлайн участие), успоредно с живо-присъстваща публика.


2) Тенденции във фондонабирането

Дигиталното набиране на средства и корпоративното набиране на средства са два различни метода за фондонабиране но не се изключват взаимно. Всъщност те могат да се допълват взаимно и да се използват заедно за максимизиране на резултатите

Дигиталното набиране на средства се отнася до използването на дигитални канали като социални медии, имейл и платформи за групово финансиране за събиране на дарения от отделни лица или групи. Предимствата на дигиталното набиране на средства включват удобство, достъпност и възможност за достигане до широка публика. Цифровото набиране на средства също може да бъде персонализирано и насочено, което позволява на организациите да приспособят своето послание към конкретни аудитории. Набиращи популярност дигитални платформи са: PayPal Giving Fund, дигитална платформа, която покрива всички такси за транзакции, така че 100% от дарението отива за благотворителност. Facebook Fundraisers: Facebook Fundraisers е платформа, която позволява на хората да създават кампании за набиране на средства за организации с нестопанска цел. Facebook не начислява такси за дарения, направени чрез платформата, но дарителите имат опцията да добавят доброволно дарение, за да покрият разходите за таксите за обработка на Facebook. GoFundMe е друга популярна дигитална платформа за набиране на средства, която позволява на физически лица и организации да създават кампании за набиране на средства. Например, Движението Black Lives Matter започна като хаштаг в социалните медии през 2013 г. и оттогава се превърна в глобално движение, застъпващо се за расова справедливост и реформа на полицията. Убийството на Джордж Флойд в Минеаполис през май 2020 г. предизвика най-големите протести за расова справедливост в Съединените щати след Движението за граждански права. Движението надхвърли границите на Black Lives Matter в САЩ и вдъхнови глобално протести с расизма. Движението събра милиони долари чрез цифрови кампании за набиране на средства в платформи като GoFundMe и ActBlue.

Корпоративното набиране на средства, от друга страна, включва изграждане на взаимоотношения с корпорации, за да се осигури финансова подкрепа, дарения във финансова или под друга форма помощ. Както споменахме по- горе, този тип набиране на средства често включва развиване на взаимноизгодни партньорства с органиизации, с които подкрепят сходна инициатива или кауза. Един от начините, по които дигиталното и корпоративното набиране на средства могат да работят заедно, е чрез инициативи за корпоративна социална отговорност (КСО). Много корпорации имат програми за КСО, които подкрепят социални или екологични каузи. Като си партнират с корпорация по инициатива за КСО, неправителствените организации могат не само да осигурят финансова подкрепа, но и да получат достъп до мрежите, експертизата и други ресурси на корпорацията. Друг начин, е чрез дарителски кампании на служители. Много корпорации насърчават своите служители да даряват за благотворителни каузи, а някои дори предлагат подходящи програми за подаръци често около Коледните празници. Доклад на Глобалния договор на ООН установи, че 93% от изпълнителните директори вярват, че устойчиво раазвитие (sustainable

development) ще бъде важна стъпка за бъдещия успех на техните компании. Проучване на Deloitte, обаче, установява, че 86% поколението milleniaals (27-42 год.) и едва 74% от служителите от Gen Z (11-26 год.) вземат впредвид социалната ангажираност на компанията, където да работят.


3) Тенденции при доброволчество

Когато кажем “Доброволчество в България”, първата асоциация са ротари клубовете в големите областни градове и столицата София. Ротари клубовете са международни организации за услуги, които обединяват професионалисти и лидери на общността, за да предоставят хуманитарни услуги. Първият Ротари клуб е създаден в Чикаго през 1905 г. и оттогава организацията се е разраснала, за да включва повече от 35 000 клуба в над 200 страни. В България има десетки Ротари клубове, които участват в широк спектър от обществено полезни проекти, от подкрепа на инициативи в областта на образованието и здравеопазването до насърчаване на устойчивостта на околната среда и икономическото развитие. Някои примери за проекти на Ротари клуб в България включват предоставяне на медицинско оборудване на болници, изграждане на училища и читалища, подкрепа на местни благотворителни организации и организиране на програми за лидерство и развитие на младежта.


Част от Ротари клубовете са:

Интеракт: Ротари за младежи на възраст 12-18 години. Интеракт клубовете организират местни и международни проекти за услуги, развиват лидерски умения и насърчават международното разбирателство.

Ротаракт: Ротари за млади възрастни на възраст 18-30 години. Ротаракт клубовете организират проекти за услуги, социални събития и възможности за развитие на лидерство.

Интеракт и Ротаракт клубове предоставят ценни възможности за младите хора да развият лидерски умения, да изградят междукултурно разбирателство и да окажат положително въздействие в своите местни общности. Всичко това им дава стабилна основа за хуманитарни кариери.

В доброволческата работа се включва и всичко, което намира някаква форма на добровел труд - в близкото магазинче или пекарна, които даравят храна или средства за близкото сиропиталище; благотворителни базари, в помощ на онкологично болен; ежемесечните посещения в приютите за животни; участието в клубове за социална ангажираност - посещения в домове за възрастни, помагане в детски градини с деца от маргинализирани общности. Фондация Impact Drive служи за пример в изграждането на доброволческа “култура.” Аз бях доброволец в нея, усещайки духа, динамиката, и нуждите на сектора, преди да стана част от екипа. Доброволчеството, което е свързано с подпомагане на работната ръка, учи на дисциплина и изграждане на самочуствие.


4) Най- коментираните (световни) каузи през последната година

Най - коментираните страни в глобален план през последната година са Украйна, Иран, Турция и Сирия. Конфликтът между Украйна и Русия започна през 2014 г., когато Русия анексира Крим от Украйна и проруските сепаратисти в Източна Украйна обявиха независимост. Всичко ескалира когато Руските власти нападнаха Украйна и обявиха “специална воена операция.” В този конфликт се засягат и други права, освен правото на живот, като правото на свободно изразяване на мнение, правото на достъп до информация, правото на достъп до Интернет (в зони, където няма електричество или има хакерска намес от Руската офанзива.)

Протестите в Иран след убитата млада кюрдка Джина Махса Амини през септември 2022 г., причиниха вълна от протести срещу режима на теократимната система на Айноллах Комейни. Близо 90 ареста на журналисти са отчетени от неправителствената организация "Комитет за защита на журналистите", според Дойче Веле. Все повече жени се осмеляват да не носят забрадки (наложени над всички), да се обличат цветно, да танцуват навън, да се борят за равноправие.

Началото на февруари тази година, Турция и Сирия преживяха едни от най- силните земетресения в историята си с магнитут от 7.8. Целият свят се обедини в помощ на двете страни, а България беше втората страна след Азербейджан, предложила военна и медицинска помощ. Американският университет в България беше добър пример за фондонабиране в помощ на двете страни и предостави над 7000 лвл на Българския червен кръст.

5) Най - коментираните събития в България

В България се обръща все по- голямо внимание на проблемите с бездомните кучета и насилието над животни. Известен стана случая с чудовищното насилие над бездомно куче в София, което по- късно получава името Мечо. Мечо бива спасен и правата му биват защитени от организацията Animal Rescue Sofia.

Друг належащ проблем е домашното насилие, което върви с главоломна сила след Ковид 19 и принудителното оставане у дома. Нестабилната политическа обстановка не позволява на Правителството да предложи актуални и значими закони в тази насока. Партньорите ни от Български фонд за жените подкрепиха изключително успешно шествие #НитоЕднаПовече, което се провежда за седма поредна година. Шествието се организира от САФФО – България” в партньорство с неформалния колектив „Феминистки мобилизации“ и включва, не само сегментът за насилието над жени, но и дискриманицята на жени от ромски произход, неравностойното заплащане между жени и мъже. От началото на 2023, повече от 12 жени са убити от свои партньори, което означа, че ЕДНА жена губи живота си на седмица.

Тези два проблема са само малка част от различните хуманитални и екологични кризи, пред които България се изправя.


С нетърпение и проницание следим какво се случва в сектора, за да предоставим и тенденциите за 2024г.





75 преглеждания

Последни публикации

Виж всички
bottom of page