top of page
Жанин Тодорова

ДАНС публикува примерни вътрешни правила по ЗМИП

На страницата на ДАНС са публикувани примерни Вътрешни правила, чл.11, ал.5, т.1 от Закона за мерките срещу изпиране на пари (ЗМИП), в който субект са и юридическите лица с нестопанска цел по посочени критерии в закона, както и сроковете, в които юридическите лице с нестопанска цел (фондации и сдружения) следва да приемат свои правила и процедури, за да спазят изискванията на закона за мерките срещу изпирането на пари.


Приемане на Вътрешни правила и изготвянето на собствена оценка на риска са едни от мерките, предвидени в действащия Закон за мерките срещу изпирането на пари.


Задължени да приемат Вътрешни правила са ЮЛНЦ, които:

  • имат годишен оборот над 20 000 лева за предходната финансова година

  • ЮЛНЦ, които са преценили, че че има опасност дейността им да бъде използвана за пране на пари и финансиране на тероризма (чл.98,ал 5 от ЗМИП)

С оглед на установяване и оценяване рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма ЮЛНЦ трябва да изготвят и оценка на риска като отчетат съответните рискови фактори.


ЮЛНЦ по чл.4, т.28, които не попадат в някия от другите категории по чл.4 от ЗМИП и които нямат оборот над 20 000 лева, не са задължени да изготвят оценка на риска по чл.98, ал.1 и ал.2.


Срокът, в които ЮЛНЦ с годишен оборот над 20 000 лева трябва да приемат Вътрешни правила е 13 септември 2020 , включително. Организациите приемат Вътрешните правила по реда на чл.102 от ЗМИП, като могат да допълнят изготвените от ДАНС примерните вътрешни правила,съобразно нивото на риск определен в изготвената собствена оценка на риска.


Организациите с нестопанска цел, независимо от годишния си оборот, които са преценили, че съществува опасност дейността им да бъде използвана за изпиране на пари и финансиране на тероризъм (чл.98, ал.5 отт ЗМИП) трябва да изготвят оценка на риска в срок до 21 август 2020 г включително.


В Методологията изготвена от ДАНС е посочена процедурата за изготвяне оценката на риска.

  • Първият етап обхваща анализ на организационната структура на ЮЛНЦ, посочват се основните данни, като в Методологията ясно са определени какъв тип данни се посочват от ЮЛНЦ.

  • Вторият етап обхваща анализ на дейността на ЮЛНЦ с оглед идентификация на рисковете, извършва се преглед на източниците на доходи/приходи, видовете разходи, които организацията прави.

  • На третия етап се определят кои рискови фактори са относими към дейността на организацията.

  • Четвъртият етап обхваща нанасяне на рисковите фактори в таблица като има точни инструкции за попълване на тази таблица.

  • В зависимост от степента на риска, се определят и конкретните мерки, които ЮЛНЦ следва да предприеме, за да бъде намален този риск .

За изготвяне собствена оценка на риска могат да бъдат използвани примерните критерии в Методологията като за изготвяне оценката отговаря управляващият орган на организацята или изрично определено от него лице. При изготвяне собствена оценка на риска се вземат предвид резултатите и заключенията от изготвената през 2019 г. национална оценка на риска, секторни оценки (ако има такива), както и техните актуализации, препоръките на ЕК.

Резултатите от собствената оценка на риска се отразяват във Вътрешните правила на организацията.


Изготвената оценка на риска трябва да се съхранява 5 години заедно с протокола за изготвянето й, уведомяването на служителите за резултатите от оценката, както и информация за мястото на съхранение и отговорното лице .

ЮЛНЦ трябва да актулазират оценката си на риска на всеки 2 години.


Примерните Вътрешни правила, които може да изтеглите, могат да бъдат адаптирани към конкретното

ЮЛНЦ. Те съдържат основните данни за организацията,

механизъм за контрол над задълженията на юридическото лице с оглед на закона за мерките за предотвратяване изпиране на пари, критерии за разпознаване на съмнителни операции или сделки и клиенти, оценка на риска и мерки за ограничаването му, редът и срок за съхраняване и предоставяне на събраната информация.



ЮЛНЦ нямат задължение да подават в ДАНС разработените вътрешни правила, съхраняват се в организацията и при поискване от страна на компетентните органи, трябва да бъдат представени. В случай, че организацията е имала задължение да приеме Вътрешни правила, но не го е направила, не се налага санкция от компетентните органи, а първо се издават указания, които трябва да бъдат изпълнени в определен срок.


Ако имате въпроси или неясноти, при разработването на вътрешните правила и оценката на риска, може да се свържете с нашия екип https://www.impactdrive.eu/consultations

208 преглеждания

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page