top of page
  • Снимка на автораТеодора Иванова

8 приоритета в работата на НПО със социални медии през 2021


През 2021 г. социалните медии се оформят като по-важни от всякога за организациите с нестопанска цел. Социалните медии се доказаха като ценен канал на НПО за достигане и конвертиране на подкрепа. Маркетингът в социалните медии изисква организациите с нестопанска цел да бъдат в крак с най-новите тенденции в социалните медии, за да се уверят, че използват всички налични възможности за достигане до своята аудитория.

Не е изненада, че тази година се наблюдава безпрецедентна промяна в използването на социалните медии. Акценти от Datareportal’s Digital snapshot от юли 2020 г. потвърждават, че почти половината от анкетираните са прекарали повече време в социалните медии заради COVID-19.



Какви са тенденциите през 2021 г. в социалните медии, които НПО трябва да знаем:



РАЗВИВА СЕ РАЗГОВОРА С АУДИТОРИИТЕ НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Има много какво да се каже за маркетинговия подход за изграждане на доверие с аудиторията ни в социалните медии. Организациите с нестопанска цел вече не могат просто да излъчват съобщения и да се надяват на най-доброто. Нараства необходимостта да се установи двупосочен разговор с поддръжници и бенефициенти и да се свържем с тях по важните за тях въпроси. По време на криза, част от дарителите се отдръпват, губи се живата връзка с целевите групи. Автентичната ангажираност и изграждането на взаимоотношения са ключовите фактори за създаването на стабилна стратегия за култивиране на подкрепа.


Новата норма изисква всяка организация да се отнася сериозно към всички аспекти на дигиталния маркетинг. Социалните медии са както най-популярната дейност, която хората вършат онлайн, така и най-предизвикателната за организациите. Много НПО все още гледат на социалните медии като на промоционален и рекламен канал, а не като на голяма арена за сътрудничество с целевите си групи. Гледат на аудиторията си като на поддръжници или инфлуенсъри, които филтрират, за да провокират маркетинг от уста на уста за организацията в съответната социална медия.


Сила набира и т.нар. разговорен маркетинг (Conversational marketing) - метод за ангажиране на клиентите/аудиторията чрез разговори - чат ботове, социални съобщения, обаждания и др. Изграждане на взаимоотношения чрез персонализирано съдържание от човек към човек. Относително нова методология (започва да се развива през 2018 г.) тя е силно приспособима, така че да можете бързо да променяте съобщенията си, съобразно контектста на разговора, за да отговорите на различни ситуации или потребители.


Разговорите са позната практика за НПО и днес те мога да се възползват максимално от съществуващите технологии и разнообразие от приложения за директен контакт и разговор с бенефициентите и заинтересованите си страни. Самите Facebook , развивайки алгоритмите за чат-бот предполагат, че съпричастността, знанието и човекът ще са от съществено значение за създаването този естествен стил в разговорите.


ИЗЛЪЧВАНИЯТА НА ЖИВО И НАРАСТВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА ИНФЛУЕНСЪРИ

Мерките за социална дистанция означават, отменени публични събития, културни прояви и частни партита. В определени периоди потребителите не успяват да общуват дори с приятелите и семейството си.


През 2020 г. това доведе до увеличаване на броя на хората, които се създават и се включват в онлайн събития, излъчвани на живо, независимо дали става въпрос за представяне на продукт, излъчване на живо от любимата им знаменитост или онлайн работилница и обучение.


Във Facebook гледанията на живо се увеличават с 50% по време на периодите на блокиране, докато гледанията в Instagram нарасват със 70%. Използването на TikTok изригна през 2020 г. и има голям шанс да видим тази възходяща траектория да продължи да се развива през 2021 г.


Личното съдържание, създавано чрез излъчвания на живо създава доверие и позволява да се възползваме от връзката „в момента“, за която жадуват потребителите през 2020 г.



ФОКУСИРАНИ СОЦИАЛНИ МЕДИИ

Двупосочната комуникация е билетът за увеличаване на органичните публикации и интерес на целевата аудитория. Да не забравяме, че „функцията на алгоритъма е да предоставя подходящо съдържание на потребителите“. В този смисъл една ангажирана онлайн общност, която се ангажира със съдържанието на вашата организация чрез харесвания (добре), коментари (много добре!) и споделяния (страхотно!) ще ви помогне да изградите устойчив канал на предаване на информация, на който вашите поддръжници се доверяват.


Алгоритмите на социалните медии винаги ще благоприятстват хората. Време е да се приеме този факт и вие може да бъдете пионерите, които ще създадат коренно различни за хората нестопански стратегии за социални медии, движени от гласа на екипите, бенефициентите и поддръжниците ви.


ДИВЕРСИФИКАЦИЯ НА ПЛАТФОРМИТЕ

Различните целевите групи и аудиториите на НПО прекарват времето си в различни социални медии, съобразно личностите си характеристики и интереси. Това определя и различният подход на организациите и инвестирането в различни социални медийни платформи. Било то нов канал като TikTok, актуализиране на стратегията им във Facebook или разглеждане на съвсем нови неизследвани досега платформи (например Kindlink, която смесва елементите на краудфъндинг, социални медии и ангажирането на служителите в компаниите).


Не можем да говорим за тенденциите в социалните медии през 2021 г., без да признаем огромното разклащане на социалните платформи, на които станахме свидетели през 2020. TikTok, който достигна своя връх през март 2020 г. с почти 76 милиона изтегляния, въведе нов подход към социалната ангажираност. Tiktok е популярна социална платформа за споделяне на видео в кратка форма, където знаменитости и любители създават и споделят генерирано от потребителите съдържание - от танци, демонстрации на готвене и преобразявания до видеоклипове с животни и предизвикателства в социалните медии! Това съдържание се оказва изключително популярно сред публиката на TikTok, от които 41% са на възраст между 16 и 24 години. Ако вашата организация с нестопанска цел иска да достигне до тази демографска група, разбирането на TikTok ще бъде от ключово значение за вас.


През август 2020, Instagram пусна своите барабани, предлагайки на влиятелни лица, марки и фенове възможността да създават кратки 15-секундни видеоклипове. За разлика от TikTok, Instagram вече има огромно количество последователи с над милиард потребители. Най-голямата демографска група на платформата е на възраст между 25 и 34 години, което представлява близо 34% от потребителите на Instagram, но безспорно присъствието на Instagram може да се усети в много възрастови групи.


СЪЗДАДЕНО ОТ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ СЪДЪРЖАНИЕ - UGC

Това се превръща във все по-надеждна тактика за маркетинг в социалните медии. Марките и потребителите намират този тип съдържание за по-автентично и надеждно. По-голямата част от потребителите се доверяват на UGC (User Generated Content), когато става въпрос за въздействие върху решенията им за покупка или подкрепа и хората искат да видят опит от реалния живот. Тази година ще видим нарастване на съдържанието на UGC чрез платформи като Tiktok и Instagram.


Когато става въпрос за съдържание, което свързва хората, създаденото от потребителите (UGC):

  • Изгражда и укрепва общностите

  • Тонът е обединителен и приповдигнат

  • Позволява на организациите да се срещат с потребителите си там, където вече са на терен

  • Помага на брандът да генерира много повече съдържание на фона на престоя вкъщи и ограничителните мерки

UGC отдавна е ефективен начин за създаване взаимоотношения и да набиране на автентични истории и това ще бъде често срещана тема и през 2021 година.




ВЪЗРАЖДАНЕ И ВЪЗХОД НА ЧАСТНИТЕ (ЗАТВОРЕНИ) ГРУПИ И ПЛАТФОРМИ

Тъй като шумът в социалните медии се увеличава постоянно, мнозина се стремят да персонализират своя опит, като се присъединят към частни групи и форуми въз основа на каузи и лични интереси. Нараства броят на Facebook групите и членството и Instagram вече вижда ефекта от използването на т.нар. threads или споделянето на истории с конкретни приятели. Много хора посещават или се връщат към затворени и такива с ограничен достъп онлайн форуми за образование, забавление, работа в мрежа и взаимен интерес.


ЛЕСНО ЗА КОНСУМАЦИЯ СЪДЪРЖАНИЕ

През 2020 г. хората се опираха на лесното за консумация съдържание - неща като подкасти, които могат да се консумират в движение или бюлетини, които се качват директно в пощенските кутии на абоната. Проучванията на потребителите в САЩ показват, че 55% от американците сега слушат подкасти, докато интересът към бюлетините на организациите се е увеличил с 14% по време на локдауните. У нас също нараства интресът към подобни формати и все повече НПО ги смятат като необходима част от стратегията си за дигитални комуникации.


Удобното и лесно достъпно съдържание, като подкасти и бюлетини, помага на оганизациите да се свързват по-дълбоко с аудиторията си и осигуряват по-интимен начин за поддържане на връзка.


Нарастват и методите за комуникация „от старата школа“, свързани с гласовите повиквания. Преди гласът беше от съществено значение за комуникацията, като повикванията значително надвишаваха използването на съобщения. И все пак в момента 68% от потребителите пишат повече съобщения, отколкото говорят по смартфоните си. Сега се наблюдава връщане на гласът, чрез гласовото търсене, гласовите бележки и отскоро и гласови туитове - метод за чуруликане на вашите истории с гласови допълнения. Този „нов“ метод за комуникация ще нараства през следващите години.


Но не само гласовото търсене ще е тенденция през 2021 г. Можем да очакваме и други методи за творческо търсене да набират сила - като визуалното търсене. Инструменти като Google Lens позволяват на потребителите да могат да търсят каквото видят. Това означава, че изображението и визуалните истории ще са изключително важни през 2021г.. През следващата година визуалните изображения ще стават все по-важни в SEO оптимизирането.


ВЛИЯНИЕТО НА СОЦИАЛНО ОСЪЗНАТАТА АУДИТОРИЯ

Това е тенденция номер едно, дефинирана от проучването на Talkwalker. През 2020 г. беше ясно как това социално осъзнато поколение (и бъдещото поколение Alpha) оказва влияние върху марките, политиката и обществото като цяло. За поколенията Z & Alpha политиката, равенството, образованието, психичното здраве, финансите, променящите се хранителни тенденции и климатът са критични, а социалните медии са техният начин да ги адресират и дискутират. Здравната криза на COVID-19 също се отрази зле на Gen Z - 50% или са загубили работа, или някой от домакинството им е загубил работа поради пандемията. През следващите години те ще имат за какво да се борят и потенциално ще станат по-активни по въпросите, които са по-важни за тях, а това означава повече граждани, които ще се интересуват от работата на НПО и време да влезем във връзка с тях.



Но какво означава всичко това за коуникационната маркетингова стратегия на НПО? Тази година целевите точки се преместват, което означава, че добре да прегледате стратегията си по отношение на социалните медии. COVID повлия на живота на всяка аудитория, всяка възрастова група и потребителите прекарват повече време от всякога онлайн и по-специално в социалните медии. Силно ограничени станаха възможностите за лична връзка с поддръжници и общности, така че всеки канал е важен и трябва да се използва.


Ако се двоумите как да подходите или тепърва ще изграждате плана си за комуникация онлайн, експертите и консултантите на Impact Drive могат да ви помогнат. Свържете се с нас!



 

Използвани материали от статии:

64 преглеждания

Последни публикации

Виж всички
bottom of page